Fraude UWV uitkeringen
Het CBvN helpt u bij een achternaamwijzigingHet UWV WERKbedrijf regelt onder andere de volgende soort uitkeringen:
- WW-uitkering (Werkloosheidsuitkering)
- WAO (Wet ArbeidsOngeschiktheidsverzekering)
- WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen, opgesplitst in WGA of IVA-uitkering)
- Ziektewet
- Wajong
Als u niet voldoet aan de voorwaarden die het UWV stelt, kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering en is het mogelijk dat u een boete krijgt opgelegd. In sommige gevallen kan zelfs een strafzaak tegen een fraudeur worden gestart. De advocaten aangesloten bij het Landelijk Bureau Bezwaar Uitkeringen zijn gespecialiseerd in fraudezaken en kunnen u daarom uitstekend bijstaan.
Wat is uitkeringsfraude?
Iedereen die een (WW-)uitkering heeft of ooit heeft gehad kan voorwerp zijn van onderzoek door het UWV of de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Fraude met een uitkering kan op een aantal manieren plaatsvinden:
- Identiteitsfraude: iemand gebruikt de identiteit van een ander om (toch) een uitkering te verkrijgen waar hij of zij eigenlijk geen recht op heeft.
- Inkomstenfraude: bepaalde inkomsten worden door uitkeringsgerechtigden niet opgegeven. Zij verdienen bijvoorbeeld wat bij, maar geven deze inkomsten niet op aan de Belastingdienst of UWV (zwart geld).
- Vermogensfraude: een deel van het vermogen wordt niet opgegeven. Deze vorm van fraude is alleen relevant bij de bijstandsuitkering. De gemeente voert deze uitkering uit en niet het UWV.
- Leefvormfraude: voor de bijstandsuitkering, de ANW-uitkering en de AOW geldt dat men op moet geven of men samenwoont. Het al dan niet samenwonen heeft gevolgen voor de hoogte aan de uitkering. Als wijzigingen in de persoonlijke situatie niet worden doorgegeven kan dit leiden tot een boete of strafrechtelijke vervolging.
Alle vormen van fraude met een uitkering kunnen vergaande gevolgen hebben voor de betrokkenen. Het UWV kan en mag u controleren en u bent ook verplicht mee te werken aan een onderzoek. Als blijkt dat u heeft gefraudeerd is het goed mogelijk dat de uitkering wordt stopgezet, u een boete krijgt opgelegd of de hoogte van de uitkering naar beneden wordt bijgesteld. Een advocaat kan u bijstaan wanneer u onderwerp bent van een onderzoek of wanneer u voor de rechter moet verschijnen.
Tips bij verhoor door de sociale recherche of politie:
- U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
- Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een strafrecht advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.
Pro deo advocaat
In uitkeringszaken is de inzet van een advocaat in de meeste gevallen voor u nagenoeg kosteloos. De advocaat werkt op basis van gesubsidieerde bijstand (pro deo). Dit betekent dat u slechts een geringe eigen bijdrage verschuldigd bent.
Alle UWV advocaten werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.
Gratis intakegesprek
Wilt u uw achternaam wijzigen? Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek.
Bel, App of mail uw vraag en wij helpen u verder.
Wist u dat…
- Een intake altijd gratis is?
- Wij u altijd verder helpen
- Wij al meer dan 1000 mensen hebben geholpen?
Neem contact met ons op
Neem contact met ons op indien u uw voornaam, achternaam of beiden wilt wijzigen. Wij zorgen ervoor dat u uw naam kunt wijzigen, zonder dat u zich druk hoeft te maken over de juridische aspecten. Stel gratis uw vraag aan onze juridische intakebalie op: 088 – 374 79 40 (lokaal tarief)
Lees ons privacy statement
Gratis intakegesprek
Heeft u een probleem met het UWV? Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek. Bel, App of mail uw vraag en wij helpen u verder. 088 – 374 79 40
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 08.00 tot 18:00 uur
Zaterdag: 09.00 tot 17:00 uur
Zondag: 12.00 tot 16.00 uur