088 - 374 79 40 info@cbvn.nl

Advocaat bijstandsfraude

Wij helpen u in bezwaar en hoger beroep tegen het UWV!
De pakkans bij bijstandsfraude is groot. De straffen op bijstandsfraude zijn hoog. Bovendien moet u de onterecht gekregen uitkering terugbetalen. De sociale recherche kan u verhoren en de zaak voorleggen aan het OM. Een advocaat van het UWV kan u verdedigen als het tot een strafzaak komt en u voorzien van het beste juridische advies.

Wat is bijstandsfraude?

De sociale recherche is belast met de handhaving van de regels die gelden binnen het sociale zekerheidsrecht, waaronder verschillende uitkeringen en de bijstand vallen. Vaak voert de sociale recherche van de Sociale Dienst een onderzoek uit als zij aanwijzingen van fraude hebben. Uit dat onderzoek kan blijken dat u ten onrechte een bijstandsuitkering heeft ontvangen of dat u de uitvoeringsinstantie niet de juiste gegevens heeft verstrekt. Dat wordt uitkeringsfraude of bijstandsfraude genoemd.

Een voorbeeld is het samenwonen dat u niet heeft doorgegeven aan de gemeente. Het al dan niet samenwonen heeft gevolgen voor de hoogte van de bijstandsuitkering. De sociale recherche kan en mag u in de gaten houden wanneer zij een vermoeden van fraude hebben. Als de aanwijzingen sterk zijn en een verdenking is ontstaan kunnen zij ook daadwerkelijk langskomen (huisbezoek) en onderzoek doen.

Straffen bijstandsfraude

Fraude met een bijstandsuitkering kan zwaar worden bestraft met een forse werkstraf maar soms ook met gevangenisstraf. De straf hangt onder andere af van de hoogte van het fraudebedrag en de duur van de fraude.

Tips bij verhoor door de sociale recherche of politie:

 • U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
 • Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.

Pro deo advocaat

In uitkeringszaken en fraudezaken is de inzet van een advocaat in de meeste gevallen voor u nagenoeg kosteloos. De advocaat werkt op basis van gesubsidieerde bijstand (pro deo). Dit betekent dat u slechts een geringe eigen bijdrage verschuldigd bent.

Alle UWV advocaten werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Gratis intakegesprek

Wilt u een bezwaar indienen tegen het UWV? Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek.

Bel, App of mail uw vraag en wij helpen u verder.

088 – 374 79 40

Wist u dat…

cartoon44

 • Een intake altijd gratis is?
 • Wij vaak op pro deo basis werken?
 • Wij uw slagingskans tegen het UWV fors vergroten?
 • Wij al meer dan 9500 mensen hebben geholpen?

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op indien uw uitkering is geweigerd, gestopt of u een boete hebt ontvangen. Wij helpen u altijd met een bezwaarschrift of beroepsschrift. Wij zijn niet verbonden aan het UWV en volledig onafhankelijk.
Stel gratis uw vraag aan onze juridische intakebalie op: 088 – 374 79 40 (lokaal tarief)

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden

  *Verplichte velden. Uw bericht wordt geheel vrijblijvend doorgestuurd naar onze intakebalie. Onze juristen beoordelen uw zaak en nemen altijd contact met u op.

  Lees ons privacy statement

  Gratis intakegesprek

  Heeft u een probleem met het UWV? Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek. Bel, App of mail uw vraag en wij helpen u verder. 088 – 374 79 40

  Openingstijden:

  Maandag t/m vrijdag: 08.00 tot 18:00 uur
  Zaterdag: 09.00 tot 17:00 uur
  Zondag: 12.00 tot 16.00 uur